Search Engine Advertising
"SEA staat voor Search Engine Advertising. Zoals de naam al impliceert, draait het hierbij echt om adverteren." (Runneboom, z.d.)
Search Engine Advertising, ofwel 'zoekmachine adverteren', richt zich op de advertenties in zoekmachines. Dit worden ook wel 'gesponsorde resultaten' genoemd. Het doel daarbij is om zo’n hoog mogelijke positie te verkrijgen. Echter geldt wel dat de eerste positie vaak niet dé winstgevende is. (Van Midde, 2018, p. 106)
SEA of SEO, waar zit het verschil?
Deze twee termen worden vaak door elkaar gehaald. Dat is niet gek, omdat ze veel met elkaar te maken hebben. Echter verschillen ze duidelijk van elkaar. Onderstaande, zelfgemaakte afbeelding geeft duidelijk aan waar het verschil zit.

(Uitjens, z.d.)
SEO richt zich op organische zoekresultaten met een hoge positie. Deze worden weergegeven in het onderste deel (beneden de gesponsorde resultaten, ofwel de advertenties). SEA richt zich op de gesponsorde resultaten, het bovenste deel. Vaak komt het voor dat er maar één of twee advertenties getoond staan tijdens een zoekactie, hierdoor vallen de organische resultaten beter op. (iSide, 2018)
Waar te beginnen bij SEA?
Stel je voor, je bent eigenaar van een online modezaak en je wilt het liefst zoveel mogelijk bereik creëren op korte termijn. Via Google Adwords ben je erachter gekomen dat je een betaalde campagne kan starten. Natuurlijk wil je tevoren wel weten via welke woorden geïnteresseerde bezoekers bij jou terecht komen, om zo het budget nuttig te besteden. Daarom een aantal tips:
1. Denk als een klant
Waar zoeken je klanten naar? Welke woorden zou jij gebruiken om terecht te komen bij je favoriete kledingstuk? Maak een opsomming met alle mogelijke zoekwoorden. Breid deze vervolgens per woord uit met specifieke zoekwoorden.
2. Organiseer duidelijk op thema
Sorteer de advertenties op thema voor de verschillende kledingstukken die je verkoopt. Bijvoorbeeld bij sneakers: Nike - Puma - Adidas.
3. Ben specifiek
Bij een eventuele uitverkoop van een bepaald kledingstuk is het belangrijk om zeer specifieke zoekwoorden te gebruiken. Dit draagt bij aan een goede bereikbaarheid, wanneer consumenten opzoek zijn naar kleding producten die in de uitverkoop zijn. Succesvolle adverteerders kiezen zo'n 5 tot 20 specifieke zoekwoorden per advertentiegroep.
4. Gebruik van uitsluitingszoekwoorden
Deze woorden zorgen ervoor dat advertenties niet aan de verkeerde mensen getoond wordt. Wanneer men alleen kledingstukken voor volwassen vrouwen en mannen verkoopt, is het belangrijk termen als "baby's" en "kind(eren)" hierin mee te nemen. De advertentie(s) zal/zullen dan niet getoond worden als er gezocht wordt op de zojuist genoemde categorieën
5. Gebruik van een zoekwoordplanner
Dit is een soort workshop over het opzetten van een betaalde campagne of het verbeteren daarvan. Het is een geschikt hulpmiddel om nieuwe ideeën op te doen en effectieve zoekwoorden te verzamelen. Uiteindelijk kunnen de gevonden zoekwoorden toegevoegd worden, waar vervolgens op geboden kan worden. Zo wordt de advertentiepositie verbeterd en wordt deze juist meer getoond bij andere/nieuwe (mogelijke) klanten. (Google Adwords Express, 2015)
Valkuil
Online marketeers geven relatief (te) veel uit aan AdWords. Lage kosten per klik of een hoge CTR (click-trough rate (de verhouding tussen vertoning en kliks)) zijn dan voor hen de belangrijkste redenen om door te gaan met een campagne. Het dagbudget wordt vervolgens verhoogd of de kosten per klik met de gedachte dat de site meer omzet gaat genereren.
Door gebruik van AdWords zullen er ongetwijfeld meer bezoekers komen, maar levert dat uiteindelijk ook meer omzet op? Het zou zonde zijn om, na veel geld uitgegeven te hebben, tot de conclusie te komen dat het (veel) goedkoper gekund had. (Visser & Sikkenga, 2015, p. 502)
Wat zal het gaan kosten?
Iedere advertentie die het zoekwoord target, krijgt een ad rank. Degene met de hoogste ad rank krijgt de bovenste plek. Context van de zoekopdracht en Ad rank bepalen verder welke positie op de pagina je exact krijgt. Hieronder zie je op welke onderdelen Google de site beordeeld, gepaard met het budget wat je besteed. (Brouwers, 2017)

(Brouwers, 2017)
Formule
Wat gaat het kosten per klik? Dat kan men met onderstaande formule berekenen:
(Competitor AdRank / Your Quality Score) + 0,01 = Actual CPC
Google Adwords verschaft duidelijke informatie over bovenstaande onderdelen van de formule. Deze zijn dan ook zo in te vullen na het checken van de door Google Adwords gegeven informatie. (Brouwers, 2017)
Elk voordeel gepaard aan een nadeel
Tot slot over het onderwerp SEA enkele voor- en nadelen. Deze zijn als het ware aan elkaar gekoppeld.
- Bij SEA wordt er gebruik gemaakt van een 'pay-per-click' systeem. Het kan dus betekenen dat het vindbaar maken van een eigen website in de kosten kan oplopen.
- Echter is het wel zo dat de website onmiddelijk vindbaar is voor (nieuwe) bezoekers. Men heeft dan nog directer invloed wanneer de website via Google wordt getoond.
- Op korte termijn levert SEA meer bezoeken op dan SEO. Als er gestopt wordt met SEA is de website ook weer zo verdwenen.
- Veel kennis van een (eigen) website heeft geen hoge prioriteit, echter dient men wel aantrekkelijke advertenties met de juiste zoekwoorden te kunnen schrijven. (Runneboom, z.d.)
Maak jouw eigen website met JouwWeb