Usability

“Met usability of gebruik(er)svriendelijkheid wordt bedoeld dat de eindgebruiker van een product, het effectief, efficiënt en naar tevredenheid kan gebruiken.” (Petersen & Petersen, 2014, p. 29)

 

Een duidelijke navigatie en de bediening zijn twee essentiële onderdelen van gebruiksvriendelijkheid van een website. De vormgeving dient consequent te zijn en de naamgeving logisch. Het apparaat, gebruikte browser en achterliggende techniek zouden hierop geen invloed moeten hebben. De gebruiker moet met zo min mogelijk handelingen kunnen vinden of doen wat hij/zij wil. Ook het 'zoeken' moet niet te moeilijk zijn voor de gebruiker. (Waaks, z.d.)

 

Vier belangrijke vuistregels

Natuurlijk zijn er een aantal vuistregels die al decennia lang gehanteerd worden, zoals:

- Navigatieknoppen aan de bovenkant plaatsen;
- Bedrijfslogo linksboven vermelden met werkende link naar homepage;
- Buttons en actieknoppen aan de rechterkant plaatsen;
- Gekleurde en/of onderstreepte tekst is klikbaar. (Visser & Sikkenga, 2015, p. 456-457)

Andere belangrijke elementen

Het gebruik van onderstaande elementen bevordert het gebruiksgemak van een website.

 

De leesbaarheid
Een goede leesbaarheid draagt bij aan het gebruiksgemak, denk hierbij aan kleurgebruik in samenwerking met het lettertype. Bijvoorbeeld lichte letters op een donkere achtergrond.

 

Snelheid
Een element wat steeds belangrijker wordt: de snelheid en laadbaarheid van de pagina's. Dit wordt meegenomen door Google bij de rangschikking!

 

Belangrijkheid van een webpagina
De meerwaarde van een pagina. Wat is de doelstelling en welk verhaal wil men vertellen? Schrijf het niet alleen voor het optimaliseren binnen de zoekmachines, maar vanuit de doelgroep.

 

Call to action
Op deze pagina wordt er nog meer intereactie van de bezoeker gevraagd. Dit door middel van een contactformulier of een bepaalde download.  Laat de bezoekers naar een bepaald doel gaan door een bepaalde interactie.

 

Voordelen
Verkoopkosten vallen een stuk lager uit door de effectiviteit van de eerder toegepaste online marketing. Ook een belangrijk voordeel is dat er lage ontwikkelingskosten gelden wanneer de website goed aansluit bij de doelgroep en vanaf begins af aan steeds opnieuw geoptimaliseerd wordt. (Marc Onderneemt, 2016) 

 

Het testen van usability

 

Tijdens een usabilitytest is het mogelijk te achterhalen op welk moment, waar en waarom bezoekers vastlopen tijdens het gebruik van een website. Ook kan deze test andere nuttige informatie opleveren, zoals verwachtingen van een bezoeker, gebruikservaring en de momentele klanttevredenheid. Via onderstaande 8 mogelijkheden kan een site getest worden op functionaliteit, content, navigatie, interactie en haar lay-out. 

 

1. Mousetracking

Men kan de bezoekers volgen met hun gemaakte muisbewegingen en klikken. Het scrollgedrag is ook te volgen. Het wordt inzichtelijk hoe bezoekers de website ervaren.

2. Eyetracking

Dit biedt mogelijkheid om de oogbewegingen van bezoekers te registreren. Met een zogenaamde heatmap is het mogelijk om patronen in kijkgedrag in kaart te brengen. Men kan dan achterhalen of bezoekers de juiste informatie waar kunnen nemen.

3. User testing

Men kan willekeurige bezoekers inschakelen op bepaalde opdrachten uit te voeren op de website, die aansluiten bij verschillende doelen van de website. Er valt dan te achterhalen of er problemen zijn waardoor verschillende acties niet gedaan kunnen worden door de bezoekers.

4. Memory-/designtest

Een webpagina moet voor iedere gebruiker bruikbaar en duidelijk zijn. Via een memory-/designtest krijgen bepaalde testpersonen in enkele seconden tijd een screenshot van een webpagina te zien en vervolgens kunnen er  vragen aan hen gesteld worden. Het doel en de gevoelens van de bezoeker worden dan snel duidelijk.

5. User feedback & (exit) surveys

De input van bezoekers is heel belangrijk om uiteindelijk de website te kunnen verbeteren. Het laten beoordelen door middel van een speciale content op de site is een geschikte relatief goedkope optie.

6. Cardsorting

De navigatiestructuur kan zodoende in kaart gebracht worden. Onderwerpen kunnen gecategoriseerd worden, zowel individueel als in groepen.

7. A/B- en multivariate testing

Zo kan de effectiviteit van een webpagina of element getest worden. Deze kwantitatieve onderzoeksmethode is een geschikte mogelijkheid om inzichten uit user testing meetbaar te maken.

8. Google Analytics

Dit biedt boordenvol informatie over statistieken, gemiddelde leeftijd, bounce- en verlatingspercentage, site-search en informatie in trechters opgenomen. Zowel voor kwalitatief als kwantitatief onderzoek is deze software zeer geschikt. (Vermeulen, 2013)

 

Door bovenstaande methoden te volgen, kan een website zodanig worden ingericht naar de hand van alle gebruikers. Onderstaand 'User Experience' model laat zien welke onderdelen het meest belang hebben en waaruit 'gebruikservaringen' bestaan.

(Pixelaura, z.d.)

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb