Search Engine Optimization

 

“SEO is het optimaliseren van (mobiele) websites en apps voor mensen die zoekmachines gebruiken.” (Blacquière, z.d.)

 

Om zoveel mogelijk bezoekers te trekken naar een website van een bedrijf, organisatie of misschien wel van jezelf, is het essentieel om actief te blijven met het optimaliseren van de website. Zowel interne als externe factoren, denk aan techniek, content en autoriteit, zijn belangrijk om bezoeken naar die website, via relevante zoekwoorden vanuit zoekmachines, te verhogen. (Blacquière, z.d.)

 

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een instrument of dienst op internet waarmee, met behulp van zoekwoorden, wereldwijd naar informatie gezocht kan worden. Op basis van een zoekopdracht levert dat de gebruiker specifieke informatie op. (Manpower, 2016)

 

Verschillende soorten zoekmachines

Om als gebruiker specifieke informatie te verzamelen, kan men gebruik maken van verschillende zoekmachines, zoals:

 

Crawler bassed (meest gebruikt)

Omdat Crawler bassed de meest gebruikte zoekmachine is, wordt deze in zijn geheel besproken.

De zoekmachine Crawler bassed bestaat uit een 'crawler', ofwel een spider, wanderer of robot genoemd. Dit is een softwareprogramma die het internet compleet afzoekt naar vernieuwde of compleet nieuwe webpagina's. Het bezit ook een database/index. Wanneer er nieuwe of vernieuwde pagina's worden gevonden, worden deze hierin opgeslagen.

Ook bevat het een apart onderdeel: 'algoritme'. Dit heeft de taak om resultaten te rangschikken met een bepaalde formule, zodat de meest relevante pagina's bovenaan komen.

 

Subject Directory

Deze zoekmachine bestaat uit een verzameling van links, bijvoorbeeld startpagina.nl.

 

Verticale zoekmachines

Een zoekmachine met een bepaald soort onderwerp of informatie, bijvoorbeeld Google maps.

 

Meta zoekmachines

Als basis maakt deze zoekmachine gebruik van zoekresultaten en combineert deze van meerdere zoekmachines. Goede voorbeelden van Nederlandse meta zoekmachines zijn vinden.nl (doorzoekt indexen van  Google, Lycos, Hotbot, Yahoo en Alltheweb) en metaseek.nl (doorzoekt onder andere Altavista, Alltheweb, Google Hotbot en Open Directory). Laatst genoemde zoekmachine metaseek.nl staat bekend om zijn snelle en betrouwbare resultaten. (Manpower, 2016)

 

Aan de slag met SEO

Om tot een goede SEO te komen, wordt er geadviseerd om allereerst de volgende basiscijfers in kaart te brengen:

-        Hoeveel organisch zoekverkeer krijgt men binnen?

-        Hoeveel organisch zoekverkeer komt terecht op pagina’s die over het aangeboden merk gaan?

-        Hoeveel organisch verkeer komt terecht op pagina’s die eerder over andere onderwerpen gaan?

Analyseer daarom duidelijk hoeveel organisch zoekverkeer men überhaupt binnenkrijgt in vergelijking met het totaal aantal bezoeken op de website. Ga ook na hoeveel direct verkeer er is (bezoekers die van te voren het webadres rechtstreeks ingetikt hebben) en wat het resultaat is van eventueel betaalde campagnes (SEA). Blijf de cijfers bijhouden in een persoonlijk dashboard (denk aan Google Analytics) en vergelijk het geproduceerde traffic in een bepaalde tijd. (Van Wassenhove, 2016, p. 82-86)

Eventuele valkuil

Zowel bezoekers die uitgebreid zoeken als heel bezoekers die zeer gericht zoeken, komen binnen via de SEO-verkeersbron. Belangrijk is om in ogenschouw te nemen deze niet als gelijke groep te beschouwen. (Kremer, 2012, p. 501)

De domeinnaam

Voor men start met het optimaliseren van een website, gaat men eerst zoeken naar de domeinnaam van de website via Google. Wanneer de domeinnaam wordt herkent wil dat zeggen dat Google het in ieder geval geïndexeerd heeft. Als er niets wordt gevonden, doet men er goed aan om via een SEO-bureau eventuele problemen boven water te krijgen. (Vossen, 2016) 

Aanmelden bij Google Search Console

Vervolgens kan een website het best aangemeld worden bij Google Search Console. Het is een rapport voor de website waarin meldingen staan weergegeven als bezoekers pagina’s niet kunnen vinden. Ook ziet men via welke (zoek)woorden bezoekers binnenkomen. (Vossen, 2016)

Google Analytics

Als statistiekenprogramma is Google Analytics essentieel om te kunnen achterhalen of het verkeer juist toeneemt via zoekmachines of niet. Wat zeker een aanrader betreft, is een volledig statistiekenpakket. Dit is via Google Analytics zeer makkelijk te verkrijgen. (IMU, z.d.)

Strategie in 7 stappen 

Als afsluiting van het onderwerp SEO staat hieronder een zelfgemaakte infographic met daarin een uit 7 stappen bestaande strategie weergegeven, ter bevordering van zoekmachine optimalisatie.

 

(Van Tuel, 2013)